5 mei 2009

Ultra

Ultra is een Nederlandse postpunkbeweging uit de vroege jaren 1980.

In tegenstelling tot veel buitenlandse postpunkbewegingen wordt er door de personen en bands geëxperimenteerd met onder andere speelgoedinstrumenten, kettingzagen, vals gestemde gitaren, etc. De naam is ontleend aan een serie concerten in jongerensociëteit Oktopus, aan de Amsterdamse Keizersgracht, die tussen september 1980 en maart 1981 onder de naam Ultra werd georganiseerd door Wally van Middendorp (van de band Minny Pops en het Plurex platenlabel)

Rob Scholte (van de band The Young Lions) en
Harold Schellinx (van de band The Young Lions en redacteur van tijdschrift Vinyl). De beweging heeft uitdrukkelijk een kunstzinnige uitstraling en veel van de deelnemers zitten dan ook op kunstacademies. De beweging was min of meer gelieerd aan het 'moderne muziek' tijdschrift Vinyl, dat niet alleen als spreekbuis voor de Ultra-beweging fungeerde, maar ook de muziek van diverse Ultrabands uitbracht op de flexidisk, een gratis grammofoonplaatje dat als extra bij elk nummer van het tijdschrift verscheen.

De aandacht richtte zich voornamelijk op Amsterdamse bands, hoewel het een geheel Nederlands verschijnsel was. Zo kwamen enkele bands met een ander en origineel geluid uit de 'provincie'. Voorbeelden hiervan zijn Mekanik Kommando (Nijmegen) en Nasmak (Eindhoven). Muziek werd veelal op compactcassette uitgebracht. Daarnaast verscheen vinyl meestal in rare formaten. Het belangrijkste overzichtswerk van de beweging is de C-90 cassette Ultra op het Amsterdamse label "LeBeL PERIOD".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Do you like this release? Let us know by giving a reply...

Exclusively On This Blog

Exclusively On This Blog
Ripped by Phrostbite

Exclusively On This Blog

Exclusively On This Blog
Ripped By Phrostbite.....

Exclusively On This Blog

Exclusively On This Blog
Ripped By Phrostbite...

Exclusively On This Blog

Exclusively On This Blog
Ripped By Phrostbite...

Hey Ho Let's Go...